Pomieszczeniem w naszym domu, w którym spędzamy najwięcej czasu w ciągu dnia, jest kuchnia. Z tego też powodu powinniśmy zadbać o to, aby nasza kuchnia była miejscem komfortowym, w którym nic nie będzie nam przeszkadzać w realizacji codziennych obowiązków. Urządzając kuchnię nie zapominajmy również o odpowiednim oświetleniu, dzięki czemu o każdej porze dnia i nocy będziesz bez przeszkód mógł oddawać się swojemu kulinarnemu hobby.

 

Rodzaje oświetlenia LED w kuchni

 

Przez bardzo długi okres czasu dominowała opinia, że źródła ledowe nie nadają się jako oświetlenie centralne w kuchni. Nic bardziej mylnego. Sprzedawane obecnie żarówki ledowe bez problemu poradzą sobie z zadaniem, jakim jest dobre, równomierne oświetlenie kuchni.

Miejscem, jakie powinno być szczególnie dobrze oświetlone, jest blat, na którym przygotowujemy większość składników naszych potraw. Dlatego też jeśli planujesz instalację oświetlenia pomocniczego, warto rozważyć montaż podświetlenia podszafkowego nad blatem, które dodatkowo doświetli stanowisko naszej pracy. W tym wypadku doskonale sprawdzi rozwiązanie, jakim są taśmy ledowe, które bez większych trudności można przymocować do spodu szafek.

Oprócz odpowiedniego systemu oświetlenia, bardzo ważna jest również barwa emitowanego przez niego światła. Z tego też powodu wybierając źródło LED jako oświetlenie główne kuchni, zwróć szczególną uwagę na jego barwę. Dlaczego jest to aż tak istotne? Ponieważ nieodpowiednio dobrany kolor światła może później zaburzać sposób postrzegania barw przygotowywanych przez nas potraw. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór światła LED o barwie neutralnej bieli, która sprawi, że kolory nie będą przekłamane. Takie rozwiązanie należy zastosować też w przypadku taśm LED, które będą pełniły funkcję pomocniczego oświetlenia blatu. W sytuacji kiedy taśmy ledowe mają jedynie pełnić funkcje dekoracyjne, nie musisz stosować opisanej wyżej zasady i możesz dobrać ich kolor w zależności od własnych upodobań.